Yrkesutbildning förlagsredaktör

För dig som vill jobba med manusutveckling och redaktörsarbete inom förlagsbranschen. I utbildningen ingår lektörsarbete, redigering, redaktionellt arbete, grundläggande korrektur samt grundläggande förlagskunskap. Vi ses digitalt varannan vecka, kvällstid. Distansstudier, 6 månader. Nästa utbildningsstart: 26 augusti 2025.

Sagt om utbildningen

“Jag är så oerhört glad och tacksam att jag hittade den här utbildningen, som var precis vad jag behövde för att våga ta klivet att söka jobb som redaktör, vid sidan om mitt eget skrivande. ”

Annica Hedin

“Jag är jättenöjd med utbildningen och ser fram emot att ta emot manus och hjälpa författare till sitt bästa manus oavsett var i kedjan jag befinner mig.”

Mats Michaneck

“Uppgifterna har varit roliga och väldigt hands on. Det tycker jag har varit positivt. Vi har hela tiden fått testa på uppgifter som man möter i rollen som lektör/redaktör/förläggare. Det har varit väldigt konkret.”

Elin Frykholm

“Så fin gemenskap i gruppen, att få kontakter, att ses över zoom – digitalt skapade möjligheten att komma nära varandra ändå. Du som kursledare är en fantastisk person: kunnig, närvarande, snabb på att ge svar vid frågor och pedagogisk. Dessutom alltid glad och positiv. Trots att jag kan vara kritisk är jag enbart nöjd med utbildningens alla delar.”

Mariah Andersson

Kursledare

Jenny Westerlund

Kursledare

Utbildad lärare och lektör som studerat fristående kurser i litteraturvetenskap vid Linnéuniversitetet. Verksam som redaktör, skrivcoach, kursledare samt förläggare. Driver JW förlag och utbildning samt Skrivfokus som erbjuder tjänster inom text- och manusutveckling och kurser inom kreativt skrivande.
  • Digitala studier på distans

    Distansutbildning med webbmöten och individuell handledning. Möten sker kvällstid, tisdagar varannan vecka. 1-2 digitala kurshelger under studietiden. Studietakt: 50 %. Studieformen möjliggör kombination med arbete/andra studier.

  • Manusutveckling

    Textanalys, respons och manusutveckling på olika nivåer. Vi arbetar praktiskt med texter och manus inom olika former och genrer, för olika åldrar, för att du ska få en bred kunskapsbas. Vi arbetar både med skönlitterära manus och faktatexter.

  • Redaktionellt arbete

    Redigering, korrekturläsning samt viss copywriting. Vi redigerar, språkgranskar och korrekturläser text samt producerar texter som baksidestext, pressmeddelande och annonstext.

  • Bokproduktion och förlagskunskap

    Kunskap om bokproduktionens delar och hur en utgivning av olika format (som tryckt bok, e-bok och ljudbok) planeras och produceras. I slutet av utbildningen får du planera en tänkt utgivning, planera layout, räkna på kostnader och göra en marknadsföringsplan.

  • Kursmaterial

    Inspelade lektioner. Gästföreläsningar. Övningar, mallar, exempel på utlåtanden, avtal och checklistor. Ingen obligatorisk litteratur tillkommer men beroende på din tidigare erfarenhet och kunskap finns rekommenderad litteratur med individuell anpassning.