Utbildningens innehåll

    1. Lyckas med bokutgivning

    2. Utbildningsplan

    3. Studieplan

    1. Kursens röda tråd - jobba med tillämpning!

    2. Uppgift 1. Nuläge och målsättning

    3. Uppgift 2. Projektplan

    4. Boka handledning

    1. Intro

    2. Bokutgivning - en första översikt

    3. Bokutgivning steg för steg (från beslut till release)

    4. Vad kostar det att producera en bok?

    5. ISBN och EAN

    6. Ljudboksproduktion

    7. Exempel ordlista, intro/outro och korrekturanteckningar ljudboksproduktion

    8. E-boksproduktion

    9. Pliktexemplar

    10. Tryckmetod och val av tryckeri

    11. Lager, distribution och frakt

    12. Ordlista bokproduktion och tryckteknik

    13. 7 Reflektionsfrågor

    1. Intro

    2. Manusutveckling

    3. Vanliga redigeringsfrågor

    4. Reflektion

    1. Intro

    2. Bokomslag

    3. Omslag i tre olika varianter

    4. Exempel färdigt omslag inför tryck

    5. Formgivning av inlaga och sättning

    6. Checklista inför formgivning av bokomslag och sättning av inlaga

    7. Produktionsplan

    8. Övning produktionsplan (skicka in för respons)

    1. Intro

    2. Att sätta pris, försäljning och vinstberäkning

    3. Beräkning av f-pris och utpris

Om kursen

  • Förlagskunskap

    Kunskap om bokproduktionens delar och hur en utgivning av olika format (som tryckt bok, e-bok och ljudbok) planeras och produceras. Grundläggande juridik inom förlagsverksamhet. Kostnadsberäkning och vinstmarginal samt lanserings- och marknadsföringsaktiviteter i samband med en utgivning.

  • Redaktionellt arbete

    Kunskap om texter som baksidestext och katalogtext. Registrering av titel och metadata i bland annat Bokinfo. Innehåll i pressmeddelande, författarpresentation, produkt- och annonstext.

  • Projektarbete

    Under kursens gång jobbar du mot ett individuellt uppsatt mål. Det kan handla om att lägga grunden för en förlagsstart eller att genomföra delar i en pågående bokutgivning.

  • Distansutbildning

    Distansutbildning i självstudieformat. Blended learning med bland annat inspelade lektioner, övningar, reflektionsmaterial, inlämningsuppgifter för respons samt eget arbete i projektform utifrån uppsatt mål.

  • Handledning x 2

    Under utbildningens 12 veckor har du möjlighet att boka in handledning vid två tillfällen. Handledningen hålls via telefon eller Zoom i 45 minuter. Under handledningsmötena kan vi förslagsvis följa upp ditt projektarbete, diskutera vidare kring något specifikt i kursen eller följa upp texter som lämnats in (exempelvis baksidestext, katalogtext eller pressmeddelande).

  • Studietid

    Studietid: 12 veckor. Tillgång till innehåll på kursplattformen: 12 månader. Studietakt: Innehållet i kursplattformen fylls på löpande under de första fyra veckorna. Du kan alltså välja att studera i snabbare takt och färdigställa kursen på fyra veckor om du önskar en studietakt på ca. 60-75%, Studietakt vid 12 veckor är ca. 15-25 % beroende på förkunskaper och målsättning.

Din kursledare

Jenny Westerlund

Kursledare

Utbildad lärare och lektör som studerat fristående kurser i litteraturvetenskap vid Linnéuniversitetet. Verksam som redaktör, skrivcoach, kursledare samt förläggare. Driver JW förlag och utbildning samt Skrivfokus som erbjuder tjänster inom text- och manusutveckling och kurser inom kreativt skrivande.

Vill du hellre delta i utbildning med gruppträffar och föreläsningar?

Bokutgivning och förlagskunskap startar 2 ggr/år

Sagt om Bokutgivning och förlagskunskap

“Innehållet i lektionerna var omfattande och jag var glatt överraskad att lektionerna även innehöll faktiska exempel och tips som erhållits genom erfarenhet i branschen. Väldigt bra respons med snabb och tydlig återkoppling från utbildningsledaren. Utbildningsledaren gav tips och förslag som gav mig möjlighet att reflektera över uppgiften igen utifrån ett annat perspektiv. Jag sökte till utbildningen för jag ville lära mig hur jag startar ett eget förlag. Utbildningen har gett mig bred kunskap inom området och de praktiska steg som tas vid förlagsstart. Utbildningen har inspirerat mig att göra research och planering så att jag kan känna trygghet i de konkreta stegen mot förlagsstart. ”

Viktoria Andersson

“Kursen som helhet har varit bra, informativ och pedagogiskt upplagd. Bra lektionsinnehåll och lagom mycket uppgifter. Speciellt den respons jag fick på inlämningsuppgifter och texter var mycket värdefull. Väldigt bra med alla stegen i bokutgivningsprocessen.”

Viveca Österman

“Särskilt bra var att Jenny delade med sig av sina kunskaper och erfarenheter från att driva förlag. Det var som att få komma in lite bakom kulisserna i förlagsvärlden. Jag tyckte även att utbildningsmaterialet var mycket bra. Jag kan varmt rekommendera utbildningen till alla som vill starta förlag eller ge ut en bok på eget förlag.”

Hanna Wesslén

“Upplägget med digitala lektioner/ träffar varannan onsdag kväll var perfekt för mig som arbetar heltid. Utbildningen har verkligen uppfyllt alla mina förväntningar och lite till! Jenny är kunnig, oerhört pedagogisk och har skapat ett relevant, snyggt och lärorikt material. Gästföreläsarna var klockrena och jag upplevde att de delade med sig mycket av sina kunskaper. I vår lilla grupp kunde alla komma till tals och Jenny såg verkligen till var och ens unika behov. Jag är definitivt mycket närmare bokutgivning nu tack vare JW Förlag”

Helene Lindström