Utbildningens innehåll

  1. Bokutgivning och förlagskunskap

  2. Utbildningsplan

  3. Studieplan

  4. Planerade möten och Zoom-länk

  1. Kursens röda tråd - jobba med tillämpning!

  2. Uppgift 1. Nuläge och målsättning

  3. Uppgift 2. Projektplan

  1. Intro

  2. Bokutgivning - en första översikt

  3. Bokutgivning steg för steg (från beslut till release)

  4. Vad kostar det att producera en bok?

  5. ISBN och EAN

  6. Ljudboksproduktion

  7. Exempel ordlista, intro/outro och korrekturanteckningar ljudboksproduktion

  8. E-boksproduktion

  9. Pliktexemplar

  10. Tryckmetod och val av tryckeri

  11. Lager, distribution och frakt

  12. Ordlista bokproduktion och tryckteknik

  13. 7 Reflektionsfrågor

  1. Intro

  2. Manusutveckling

  3. Vanliga redigeringsfrågor

  4. 40 praktiska tips (fackbok)

  5. Reflektion

  1. Intro

  2. Bokomslag

  3. Omslag i tre olika varianter

  4. Exempel färdigt omslag inför tryck

  5. Formgivning av inlaga och sättning

  6. Checklista inför formgivning av bokomslag och sättning av inlaga

  7. Produktionsplan

  8. Övning produktionsplan

  1. Intro

  2. Att sätta pris, försäljning och vinstberäkning

  3. Beräkning av f-pris och utpris

Om kursen

 • Förlagskunskap

  Kunskap om bokproduktionens delar och hur en utgivning av olika format (som tryckt bok, e-bok och ljudbok) planeras och produceras. Grundläggande juridik inom förlagsverksamhet. Kostnadsberäkning och vinstmarginal samt lanserings- och marknadsföringsaktiviteter i samband med en utgivning.

 • Redaktionellt arbete

  Kunskap om texter som baksidestext och katalogtext. Registrering av titel och metadata i bland annat Bokinfo. Innehåll i pressmeddelande, författarpresentation, produkt- och annonstext.

 • Projektarbete

  Under kursens gång jobbar deltagarna mot ett individuellt uppsatt mål. Det kan handla om att lägga grunden för en förlagsstart eller genomföra delar i en pågående bokutgivning.

 • Distansutbildning

  Distansutbildning med webbmöten. Blended learning med bland annat inspelade lektioner, övningar, reflektionsmaterial, gruppcoachning och eget arbete i projektform utifrån uppsatt mål.

 • Digitala webbmöten v.a. vecka

  Vi ses varannan vecka (torsdag kl. 18–19.30) via webbmöten (Zoom) för genomgångar, uppföljning, diskussion och gemensamma övningar.

 • Studietid

  Studietid: 3 månader. Tillgång till innehåll på kursplattformen: 12 månader. Studietakt: 25-50 % beroende på förkunskaper och individuellt mål. Studieformen möjliggör kombination med arbete eller andra studier.

Din kursledare

Jenny Westerlund

Kursledare

Utbildad lärare och lektör som studerat fristående kurser i litteraturvetenskap vid Linnéuniversitetet. Verksam som redaktör, skrivcoach, kursledare samt förläggare. Driver JW förlag och utbildning samt Skrivfokus som erbjuder tjänster inom text- och manusutveckling och kurser inom kreativt skrivande.

Sagt om utbildningen

“Särskilt bra var att Jenny delade med sig av sina kunskaper och erfarenheter från att driva förlag. Det var som att få komma in lite bakom kulisserna i förlagsvärlden. Jag tyckte även att utbildningsmaterialet och gästföreläsarna var mycket bra. Jag kan varmt rekommendera utbildningen till alla som vill starta förlag eller ge ut en bok på eget förlag.”

Hanna Wesslén

“Jag gick den digitala utbildningen Bokutgivning och förlagskunskap under hösten 2022. Upplägget med digitala lektioner/ träffar varannan onsdag kväll var perfekt för mig som arbetar heltid. Utbildningen har verkligen uppfyllt alla mina förväntningar och lite till! Jenny är kunnig, oerhört pedagogisk och har skapat ett relevant, snyggt och lärorikt material. Gästföreläsarna var klockrena och jag upplevde att de delade med sig mycket av sina kunskaper. I vår lilla grupp kunde alla komma till tals och Jenny såg verkligen till var och ens unika behov. Jag är definitivt mycket närmare bokutgivning nu tack vare JW Förlag!”

Helene Lindström

“Jag tycker kursen som helhet har varit bra, informativ och pedagogiskt upplagd. Bra lektionsinnehåll och lagom mycket uppgifter. Speciellt den respons jag fick på inlämningsuppgifter och texter var mycket värdefull. Väldigt bra med alla stegen i bokutgivningsprocessen.”

Viveca Österman